Monday, April 11, 2011

Sangat SWEET!! - kisah cinta

Assalamualaikum...
Ary neyh aq ad satu perkongsian tentang kisah cinta..Bacalah..Ianya sngt SWEET.. >.<
Hehehe (gelak manja-manja)...

( pinjam gambar dari makcik google) ^.^
Bila aku teringat balik cerita ni, aku mesti tergelak sorang-sorang. Alkisahnya, aku ni ditakdirkanlah kahwin dengan sorang mamat nih. Entah dari mana la datangnya. Mak aku yang suruh, dia kata budak ni baik la, alim la pandai la. Lepas tu terus kami kahwin.

Masa first time kahwin tu, memang kucar-kacir jugak la rumah tangga kami. Dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati. Eiiiii… geramnya aku!!!

Mana taknya, aku basuh baju dia sekali la dengan baju aku. Then lepas basuh nak dijadikan cerita, ada lah pulak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku. Haihhh… memang sakit hati. Baju baru kot, mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia, kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna. Dengan slumber dia kata..

”Lah… awat tak tanya…”

Eiii… geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pergi shopping. Ok, fine. Aku ikut je la. Weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pergi shopping sampai aku kalih-kalih belakang.. dia hilang!!..

Aku cari gak dekat-dekat area situ kot2 ada tapi memang hampeh. Aku try call, tak angkat. Call lagi pun tak angkat. Huhh. Tension betul! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta je. Seminit… lepas tu dua minit… lepas tu…. SEJAM KOT!! Huhh. Memang sakit hati betul!! Then bila dia sampai dekat kereta, aku tanya, pergi mana? Kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..



“Lah.. gi shopping la sayang… Owh, awak ada call ekk?? Alah, lupa nak bagi tau, terlupa bawa hanset… hehe..”

Eiiii… geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tu dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api. Ok fine. Aku masak je. Tapi memang la aku ni tak la pandai masak sangat tapi bolehlah kalau setakat nak makan kan. Aku hidang bagi dia makan. Masa first time dia suap kat mulut tu aku bajet dia nak kata apa-apa. Tapi dia diam. Memang tak kata apa-apa pun sampai dia habis makan. Habis makan pun tak kata apa.

> nyum-nyum <

Aku pun confius. Dia ni takde respons. Sedap ke tak?? Ehmmm.. kalau ikut aku la, aku rasa ok je lah. Tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa.. Huhhh…..

Esoknya, time aku on the way nak balik dari tempat kerja, kereta aku plak buat hal. Tak boleh start. Panik gak la aku time tu. Malam dah ni, nak masuk Isyak dah. Haihh… Time aku balik kerja lewat-lewat lah kereta nak buat hal. Then, aku call dia. Yang aku tak boleh tahan tu. Dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya… call la mekanik… ingat call saya kereta awak boleh jalan??….”

Eiii… geramnya aku!!!

Tapi dia datang jugak lepas tu. Ada lah dia check apa entah kat depan but tuh. Dan lepas start terus boleh… hmmm.. dalam hati aku kata,

“Boleh la jugak mamat ni nak diharap. Mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pergi outstation kat overseas. Dia kata pergi sekejap je. 2 MINGGU!! Hmm… aku memang no komen lah. Dia nak pi buat keja dia. Takkan nak kata tak boleh kot. Kerja arkitek biasalah. Busy la kot.

Tapi memang agak sakit hati jugak lah. Boleh dia lesap macam tu je. Lepas-lepas naik flight, kot2 la dia nak call bagitau dah sampai ke, ada kat mana ke. Tapi memang hampeh!!. Langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ke tapi memang tak de. 
Kosong inbox!!

Eiii… geramnya aku!!!

Pagi tu aku basuh baju. Ok sekarang aku dah tau dah baju mana yang turun warna. Aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh. Sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tu. Jeng3.. Huishh siap dengan surat lagi.

- surat from my hubby -


Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku,

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa. Jangan marah-marah ek.. hehe.. Saya bukannya apa, saja tulih surat nih.. Bosan… Tak tau nak buat apa… hihi

Pertama sekali saya nak bagi tau lah. Mungkin awak tak kenal saya tapi saya kenal je awak. Sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha.. Ehawak tak ingat ke anak Pak Mail kawan ayah awak yang datang beraya kat umah awak time tuh??!! Masa tu saya nampak awak duk main masak-masak kat belakang umah… hahaha… Memang lucu sangat. Saya nampak awak macam ‘anak patung’. Comel sangat…

Iskk.. Awak ni.. tak perasan ke??

Keduanya, sorry la pasal hal shopping tuh. Memang saja je saya tak mau bawa hanset time tuh… hihi.. Takut terkantoi. Ye la saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh… memang tension. Susah betul nak cari. Memang patut la mahal dan memang patut la awak bengang satu hari… hihi…
Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak… hmm… Mesti awak bengang kan sebab saya takde respons… huhu… Sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata. Eh, saya makan dalam masa 5 minit je kot. Ikut jam dinding kat rumah kita.



Iskk..awak ni.. tak perasan ke??

Keempatnya time keta awak rosak… hmm. Awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pergi kat awak??!! Lepas-lepas tu jenuh saya nak pujuk diorang balik. Tau tak saya langgar semua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Iskk..awak ni.. tak perasan ke??

Tapi lepas saya tahu saya kena pergi outstation kt overseas. Saya lagi seronok. Happy gile sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja je tak call awak…hihi… Tapi saya ok je. Saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow, look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)Last but not least. Awak… awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

p/s: Try tengok sama tak dengan baju awak yang rosak hari tu “bungkusan” ni… hihi

Love,


Suamimu

27 comments:

Mr iz said...

he he he..biasa la orang lelaki memang suka buat kejutan ..memang suka tak nak menunujuk...he he he... orang pompuan je pkir macam buat tak kesah tp sebenarnye kisah sesangat... pasal aku lelaki ..tak tau la kata orang pompuan...he he he.. aku pun pasal kawin tak ada cinta..he he pilihan orang tu ...lepas kawin baru bercinta... lagi seronok kot...banyak kejutan.... he he he he....

Lya Dania said...

hehe..yke laky suke wat kjtn..sye x rase cam 2..mmng ad,tapi xramai kot yg wat cam2.. ^.^
-->juz my opinian la.. :)

CiK GorGeouS ! said...

mak aaaiiihhhh...janji sweet sangat !!

Lya Dania said...

cik gorgeous:yup!sweet sngt.. :)

nur lia said...

salam,..suke2,so sweet:)

noornazuha said...

romantiknyerrrr.....so jeles the jeles..hehehe

Lya Dania said...

nur lia:mmng sweet..hehe..
noornazuha:hihi.. ^.^

aisya said...

sweet!! =)

Namee Roslan said...

lelaki suka buat kejutan tapi kadang2 surprise smpai suspend sangat pun tak best jugak! heheh.. :)

jemput baca n kongsi pandangan :)
http://nameeroslan.blogspot.com/2011/04/untuk-lelaki-yang-high-taste.html

Princess Rain said...

i love this entri..romantik siot!!..hee..

Lya Dania said...

aisya:yup... :)
namee:InsyaAllah,t sye bce k.. :)

Lya Dania said...

princess rain:mmng sweet sngt2.. >.<

Cik Zatie !xora said...

cute arhhhh

Lya Dania said...

cik zatie !xora:sweet+cute.. ^.^

mommylavender said...

ase tenguk pilem hindi lak.....so sweet~hee

W said...

macam pernah baca kat iluvislam, comel sgt3. mudahmudahan dpt mcm ni <3 ;)

Lya Dania said...

mommylavendar:filem hindi?hikhik...
W :mmng comey sngt.. >.<

saya bukan tomato said...

memanggg sweetttt !!!

penah dgr citerr ni .. gerammm ! hihi

Hayati Hamzah said...

semoga saya dikurniakan lelaki begini :) amiinnn ;)

Lya Dania said...

saya bukan tomato : sye p0n geram jugak..lw kita at tmpt dye,msti bez an.. ^.^

Lya Dania said...

Hayati Hamzah:A~min~~~~ :)

! syifa lovera said...

serius sweet sangat! dah bca dh sblum nie kt fb hehe =)

Lya Dania said...

! syifa lovera: :)

purplekyu^_^ said...

best citer neyh^^
mntak copy... :)

Lya Dania said...

purplekyu^_^ :sure thing..copy la.. ^.^

A Freak. said...

sweet crite :) tak rugi bace xD

Lya Dania said...

A freak:hehe..mmng xrgi pon.. :)