Sunday, April 3, 2011

Aku suka dengan Islam.Aku nak masuk Islam.Hah!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Entry kali neyh,aq nak cite sebagai seorang ANGEL... :)

Hari nie,aq nak cite tentang kisah benar yang berlaku kat aq.Kisah nie kisah betul tau!Pada zaman dahulu....

Di dalam bilik asrama puteri...

- Lebih kurang macam nie la bilik aq kat asrama ^.^ -

Resh: Wea,aq nak bagi tahu sesuatu la kat kau.Tapi pr0mise kat aq yang kau xkan cite bendealah nie kat sape2..B0leh?

Aq: Ya.Aq janji.Kau nak cite apa sebenarnya?

- Berbisik-bisik -

Resh: Sebenarnya kan..Aq kan..Aq..Aq suka dengan Islam.Aq nak masuk Islam..

Aq: Hah!!Kau biar betul!Kau jangan main2 Resh,bab aqama nie..

Resh: Aq cakap betul nie.Aq rasa aq minat sangat dengan Islam.

Aq: Reason?Kau mesti ada sebab kan minat islam nie.Takkan kau aci redah je minat Islam.Inlogical...

Resh: Aq mana ada aci redah je minat Islam nie.Aq start perasan yang aq minat Islam sejak jadi roomate kau.

Aq: Hah!kau biar betul!D0n't play2 with me la..takkan sebab aq kot...

Waktu Resh cakap macam tu,aq rasa terperanjat sangat2..Adakah patut dye kata yang dye minat Islam sebab jadi roomate aq..Pelik sungguh~waktu tu,aq terus menyoal siasat Resh untuk mendapatkan kesahisan st0ry dye tu..Ye la kan,bab agama beb!Mana boleh main2...

Resh: Lya,muka aq nampak macam menipu ke?Kau xcaya dengan apa yang aq cakap ea?

Aq: Eh,mana ada.Aq tak kata pun yang aq xcaya kat kau.Aq cuma..cuma..susah nak percaya.Bab agama nie,aq memang takut tau!Aq xnak lah kau main2.Satu lagi,aq xpaham asal kau kata kau minat kat Islam sejak jadi roomate aq.N0 idea la..Aq nie pun bukannya baik sangat..Explain sikit kat aq..

Resh: Kau jangan terperanjat tau dengan reas0n aq nyeh.Sebenarnya,aq suka dengan Islam neyh sebab aq suka dengan kau.

Suka dengan aq??Lesbian ke apa minah neyh?? =.="

Aq: Kau biar betul!(waktu neyh,otak aq da pk lain)

Resh: Kau jangan fikir lain lak.Aq suka bila dengar kau baca Al-Quran.Rasa tenang sangat bila kau baca Al-Quran setiap hari dalam bilik.Kau ingat xdulu,kau mintak kebenaran kat aq untuk baca Al-Quran dalam bilik.Aq bagi je sebab aq hormat dengan agama kau,tapi dengan syarat kau kena baca perlahan-lahan.Kau ingat x?

Aq:Ingat sangat2.So,apa kaitannya?(still blurr)

- Aq blurr -

Resh: Penah skali neyh,waktu tengah malam,kau kata nak hafal Al-Quran sebab kau masuk hafazan,s0 aq bagi kau baca kuat2.At that time,aq rasa macam bez sangat.Hati aq macam tenang je.Lagi2 kau baca tengah malam,time orang lain tengah tidur.Suara kau pun sedap..

Hoh0..Bangga la jugak waktu tu c0z kena puji suara sedap..Haha..Lepas ceritakan segalanya,Resh minta tolong aq bimbing dia.Aq pun tolong la dye.Aq ajar dye perkara2 asas dalam Islam macam bacaan wajib dalam solat,cara2 nak solat dan sebagainya.Aq tolong dye pun atas bantuan Ustaz.Kat sk0la,aq memang rapat sangat dengan sorang ustaz neyh,aq cite kan st0ry Resh neyh kat ustaz c0z aq pun tataw nak mula tolong dye from mana.Ustaz ajar aq,and aq ajar dye.Okey la 2 kan?Lepas dye da betul2 menguasai bacaan dalam solat,aq hadiahkan dye telekung.Aq xsangka yang dye betul2 solat.Shock la jugak waktu teng0k dye solat sampai aq pun menangis waktu tu.

Skunk neyh,aq kan da abiz sk0lah,s0 aq da tak ley bimbing dye melalui face-to-face.Tapi aq guna buku muka facebook untuk keep in touch dengan dye.InsyaAllah,dye still lagi minat kat Islam neyh.Aq selalu berd0a agar di tetapkan hatinya supaya belajar tentang Islam nie secara beristiqamah.Bukannya sekerat jalan je.InsyaAllah...

- Neyh la pentingnya kawan kn? ^.^ -

9 comments:

nur lia said...

suke2,...kisah yang menarik dan boley diamek iktibar:)

Hatim said...

naik bulu roma aku bila resh ckap dia rasa tenang bila dengar al-Quran...

Lya Dania said...

lia:thanx..
hatim:knapa?

Myss Irah said...

Alhamdulillah.. suka dgr citer ni..^^

Lya Dania said...

myss:thanx.. :)

Opah Kentang said...

:)

Hope kecintaan dye terhdap islam tu makin mendalam :)

Lya Dania said...

InsyaAllah..Amin~ ^.^

Anonymous said...

hoit.... resh??? cam penah dengar je....

AkuMuzikFilem said...

kenapa kamu tak terus menyambung usaha tersebut. takpelah, kalau dah hidayah, akan..