Saturday, April 2, 2011

Hlovate nyerr story

Assalamualaikum...
Wah.bajet baik seyh aq ny.Siap bagi salam lagi tuh!Bukan apa,aq kan dak jahat yang nak berubah jadi baik.So,i must start fr0m now.Setuju x?Erm,nak berubah,bukan senang kan?VERSUS...yup,really susah!xsemua orang boleh berubah dengan senang juz dengan sekelip mata je.And now,aq nak cakap yang aq nak berubah tapi aq p0n tataw camne nak bermula.Nak start fr0m mana ya?Berkawan ngan orang yang baik2?Berdamping dengan ustaz n ustazah or ulama' and seangkatan dengan nya?macam mana ya?Plezzz help me...T_T

Beberapa bulan ary tuh,aq ada kenal ngan sorang mamat neyh.Dia nampak semp0i je..Co0l...Haha.co0l ke?Tapi dia nampak baik sangat2..bez la gak berkawan ngan dia.And aq x sangka yang dia tuh rupenya salah seorang budak berasrama penuh-pandai la k0t(judge per-1 aq kat dia).Then,bile result SPM kuar bulan lepas,as an xpected,dia dapat straight's..Pandai gilerr d0wh budak tuh.Segan jadinya aq berkawan ngan dye c0z aq xpandai macam dye.Memang rasa merendah diri sangat2 waktu tu.Dah lah mamat 2 pandai,baik pulak 2..aq cakap dye baik sebab aq penah usha2 bl0g dye,kat bl0g dye 2 memang banyak sangat inf0 sal agama.Memang baik punyerr!!Not like me la.Aq neyh...Ntah la..



From dye,aq adalah bertanya kan sal agama yang aq xbape nak tahu.Then dye dengan hati terbuka nye mambantu aq.Memang terharu la..Tapi,skunk nye,aq xrasa aq b0leh rapat lagi ngan dye.Mungkin sebab aq rasa aq xlayak nak berkawan dengan orang sebaik dia.Betul ke tindakan aq neyh?Ntah la...

Pas2,0ne day neyh,mamat 2 ada perkenalkan aq dengan satu n0vel neyh.Dye suruh aq bce.Dye kata n0vel 2 bez sangat2 n m0re to islamic.Memang sesuai la dengan aq neyh yang xbape bagus hal-hal agama.Dengan bersusah payah,akhirnya aq dapat gak carik n0vel 2...

-Neyh la novel yang "dia" perkenalkan at aq-
Secara jujur,first time aq tengok novel neyh,aq xrasa cite nye bez.Muka depan kulit bukunya pun macam xmenarik je.Tapi dah belikan,tak kan tak nak baca lak.So,dengan lafaz bismillah(perh,bajet baik seyh aq nie),aq mulakan pembacaan.What can i say ab0ut this novel is "Damn!This novel is really great+nice+seronok..!!".Aq juz amik masa seminggu je untuk abizkan cite ny.Hebat x?-untuk orang macam aq neyh kira hebat la sebab normally,aq amik masa sebulan nak abizkan khatam satu n0vel.Thats menunjukkan yang novel tu memang bez sangat2...

This st0ry menceritakan tentang "penghijrahan" dua orang insan, Minn Edina and Asraff Omar(AO) yang dulunya seorang yang boleh di katakan teruk sebab dyeorang letak hal agama macam solat and tutup aurat benda kat belakang.Then,akhirnya dye0rang berubah fr0m jahat ke baik,fr0m xtutup aurat ke litup abiz(alim gler ah!),from xbace quran sampai hafal terus satu quran,bce buku2 agama,dengar lagu2 yg berkaitan agama and sewaktu dengannya.VERSUS yang teramat sangat berlaku at dyeorang..This story shows that setiap orang boleh berubah.Depands on diri kita sendiri macam mana nak terima perubahan 2..And aq teringin sangat nak jadi macam 2..InsyaAllah,Tuhan sentiasa tunjuk jalan,cuma aq sendiri yang kena tanya diri,even nak amik jalan tu atau sebaliknya...

-One of da kata-kata yang buat jiwa aq tersentuh-
-Ianya SWEET-

Alhamdulillah.Ada someone yang nak tunjukkan aq jalan yang betul..Thanx to that 'person' yang sangat baik hati.Kalau dye terbaca post aq neyh,mesti kembang setaman ek..haha..Mana xnye,duk memuji dye je dari tadi...Whahaha...Jadi,sesiapa lagi yang nak dipuji,di persilakan untuk tegur and bagi nasihat yang baik2 at aq.Jauhkan aq dari 'Mr.Hyde' and dekatkan aq dengan 'Dr.Jekyll'....

VERILY AFTER EACH DIFFICULTIES,THERE IS A RELIEF_Hlovate



10 comments:

MERAH said...

wahh buku2 dia memang bes.penulisan yang juga berbentuk dakwah.

budak_kolej said...

nak berubah..perlu kawan perlu sahabat..sabarlah kita cuba satu2..kita semua insan biasa-biasa..

NajihahElFaizah said...

yes. cerita dia memang dekat dengan remaja. memang best. tak rugi pun kalau beli sebab banyak fakta yang dia masukkan dalam tu:)
plus untuk improve bi kita pun boleh jugak. hehe.

minazzulmat ila nnur. ye itu yang terbaik. org baik2 pun bermula dari bawah juga, bermula daripada tak tahu, bermula dari tak sempurna, buat apa kita nak ingat apa yang pernah dilalui. tapi kita kena usaha buat yg tbaik utk yg dilalui. :) kerana pengakhiran itu adalah segala2nya dari permulaan. (rujuk surah dhuha ayat 4 kalau tak silap).

jom jadi yang baek2. hehe

NajihahElFaizah said...

p/s: nak start jadi baik, adalah meninggalkan apa yang buruk (dan dilarang) dan cubalah buat yang disuruh oleh-Nya.:)

amalin shafirah said...

wah3..bagus novel ni..
novel yg blh 'menarik' kita..
i.Allah,sama2 kita mem'baik'kan diri lya!;)

Fikrah89 said...

salam ukhuwwah dik...
moga jalan perubahan yang adik mahukan itu atas dorongan iman.. bukannya nafsu...^_^

dyana pernah tak dengar ada satu hadith yang berbunyi begini,

Wabishah bin Ma'bad ra berkata, "Aku mendatangi Rosulullah saw beliau berkata, "Apakah anda datang untuk bertanya tentang al-birr (kebaikan)?" Saya menjawab, "Ya." Rosulullah saw bersabda, "Mintalah fatwa kepada hatimu. Kebaikan itu adalah ketika jiwa dan hati menjadi tenang kepadanya. Sedangkan al-itsm (dosa) adalah yg membingungkan jiwa dan meragukan hati. Meskipun manusia memberi fatwa kepadamu." (HR Muslim)"

bila hati kita, tidak tenang akan sesuatu perkara.. pasti ada something wrong dengan tindakan yang kita lakukan... sekarang ni, apa yang dyana rasai tu.. sebenarnya bisikan daripada iman... bisikan daripada Malaikat yang selalu mengawasi dan menjaga kita... dyana perlu menghargainya... bersyukurlah banyak2 dengan Allah sebab DIA masih sayang kat dyana...

cuma, satu hal je... dyana perlu kuat..! kuat bermujahadah melawan kebathilan!

memang benar, bila kita buat sesuatu yang bukan diri kita, kita akan rasa pelik.. kekok.. tapi percayalah, disitu akan ada kemanisannya...

awal2, memang susah sikit.. sakit... tapi, lama2 bila dah terbiasa... insyaAllah, Allah akan kawal segala tindak tanduk dyana kelak...

dyana boleh berubah.. percayalah...insyaAllah

jangan pernah putus asa untuk memperbaiki diri.. mengislahkan diri... bila Allah campakkan kita dilorong yang gelap, DIA takkan pernah tinggalkan kita sendiri mencari jalan keluar yang ada cahaya... ALLAH sangat baik... percayalah...

dyana, Allah s.w.t sangat2lah penyayang dik… melebihi kasih sayang seorang ibu pada anaknya.. melebihi kasih sayang seorang hartawan terhadap hartanya… ALLAH MAHA PENYAYANG… Malah tiada yang dapat menandingi kasih sayang Allah terhadap hamba2Nya… yakinlah itu dik…

bila dyana rasa berdosa, cepat2 minta ampun dengan Allah… sungguh, Allah amat suka bila hambaNya meminta keampunanNya…

bila dyana menghukum diri, dyana telah menutup jalan kepada diri dyana untuk berubah, untuk maju ke depan… dyana akan sentiasa larut dengan permainan emosi yang takkan pudar…

jalan taubat itu masih terbuka selagi ajal masih belum menjemput… bergembiralah menjadi hamba Allah yang sentiasa takut dan harap padaNya… kita masih ada peluang, dik...

Fikrah89 said...

tersilap.. dania.. bukan dyana... heee =)

Lya Dania said...

Thanx kat semua yang bagi nasihat...*terharu neyh...

Opah Kentang said...

hlovate cite dye memang best!
Opah peminat hlovate.
cuma tak berkesempatan nak bace versus nie.
sempat bace sikit2 je kat blog dye.
huhuhu :)

Lya Dania said...

owh..sye pon ske ngan Hlovate..citer dye sangat banyk pengajaran.buat masa neyh,saya da habizkan 3 buah novel dye..hehe..:)