Friday, November 11, 2011

adik-beradik rapat - pro or contra?

Annye0ng..

Huhu..di sebabkan mood aq supa dupa fine hari neyh,aq nak jawab satu s0alan yg dari dulu sampai skunk neyh asyk di tnye 0leh kwn aq...

"wei,bez ke ada akak n adik perempuan yang umur nye lbey kurang je?"
"xselalu bergad0h ke?"
"main tarik rambut?"
"bermusuhan n saling mendengki?"
Lbey kurang camnie la s0alan yang d tujukan...What d0 u think?Law k0rang d tanye s0aln sebegini,apa yang k0rang nak jawab?
- kami memang rapat -


B4 jawab s0alan 2,aku nak cite sa2 bende sikit...


Mungkin ada yang tw,aku ada s0rang kakak yang setahun lbey tua n s0rang adik yg dua tahun lbey muda dari aku.Kirenye,kite0rng neyh memang agak rapatlah..Umur xbanyk beza.Bila kteorang ikut mak pegi kenduri 0r mne2 tempat yang ramai 0rang,mesti ad 0rang cakap...
"da besar2 anak dara kau.Senang la kau kat umah.Anak2 ada bantu nak buat keje"
S0metime bagi dyeorang yg bermulut manis akan cakap macam neyh...
"Anak dara kw semua da besar panjang.Cantik2 pulak 2.B0leh aq jadikan menantu?"
Haha..guraun yang lawak,tapi menakutkan..-__-


Tapi itu kata 0rang.Kata aku?urm...Aku tak rasa anak dara ramai neyh bez sangat..Tapi kadang-kadang,bez la jugak..0k,aq sedar yang aku da memutarbelitkan cite..--.--"


Neyh jawapan aq:
Sebenarny,ada pr0 n k0ntra bila kita ada adik-beradik yang rapat,lagi2 sama jantina...


PRO:-
1. Bila nak pegi jejalan kat mana2,mak pasti akan benarkan,asalkan berteman kan adik-beradik,orang luar sukar untuk dipercayai.

2. Bez sebab ada kawan yang nak diajak bergosip n mengumpat.(lagi2 wak2 tengah malam b4 tid0,memang bez glerr r..haha..)-->p/s:jngn mengumpt,berd0sa=.=

3. Senang nak cite masalah c0z umur kan dekat2 (kirany saling memahami).

4. Kalau xsempat nak siapkan keje sek0lah,akak atau adik b0leh bantu siapkan.(selalu berlaku at aq.sape2 yg sk0la sme ngn aq tw la betapa bnyknye h0mw0rk yg ckgu ksi.Tapi tiap kali nek cuti,0mwork aq msti siap.Sbb ap??haha..sebab akak yg slalu buatkan.^.^)

5. B0leh buat keje rumah sama2,agih2 keje,s0 keje cepat siap.(bagi sesetengah orang sahaja)-->>adk berdq aq,xk0t...:(

KONTRA:-
1.Cepat jelez kalau seseorang 2 dapat lbey sikit dari kita. (s0,ibu n ayah kena belikan barang yang sama untuk mereka.Kalau Si Kakak dapat baju baru,Si Adik p0n mesti dapat baju yang baru jugak.Kalau kakak dapat pakwe baru,adik p0n nak dapat pakwe baru jugak.(Hehe..Gurau je)..n begitulah sebaliknya.

2. Senang bergad0h disebabkan hal yang kecil. (Tapi bergaduh-gaduh sayang je 2)-->>oh,sye terpnggil untk menjwb s0aln di ats?"kalw gad0,selalu men tarik rambut ke?"..Haha..s0aln neyh lawak la.xde keje nak main tarik2 rambut neyh..buat sakit je.Tu 0rang dlu2 punye cara,skunk ny kan da zaman m0den..Aq g idea kat k0rang,law k0rang gad0 ngn akak k0rang ke an,cbe k0rang amik f0n dye wak2 dye tid0 ke.Then k0rang carik nme2 dak laky,pas2 kw 0rang anta mcj kat dye(dak laky tuh) sprti:'i luv u','saya da lme suka awak' n seangkatan dengnnye..Memang bez glerr knekan adik beradik ngn cara neyh!!!Haha..Tapi bagi yg jadi "mangsa",harulah jadinye...sebab aq p0n penah kne ngn adik aq..T_T

3. Bila salah s0rang daripada mereka xnak buat keje rumah,yang lain p0n xnak buat jugak sebab nak fair.K0nonnye.... --->>its n0rmal la.Bila adik xnak buat keje,akak k-2 p0n xnak buat keje,ble akk k-2 xnak buat keje,akak per-1 p0n xnak buat kje.Akhirnya,terbengkalai segala kje rumah.Bila da kena mara ngn mak ke,barulah masing2 buat kje dngn aty yg walang..T_T

P/s:Sekadar cadangn:Law kat umah k0rang ramai yg pandai masak,tapi malaz nak masak,apa kte k0rang main 1 2 s0m(ala..mainan yg ada tunjuk pist0l la,air la,burung la...)Hehe..aq p0n tataw ap nme mainn 2 sebenrnye..urm,then,spe yg kalah,0rang 2 kne memasak..Fair kn?(mayb)..c0z buat mse neyh,da 5 ary berturut-turut asyk aq je yg kne masak kat umah c0z aq kalah...T_T

Neyh bagi pendpt aq la,tapi xtaw la 0rang len nye pendpt..Bagi aq,lagi bnyk PRO dari yg KONTRA kot..Ntah la..hehe..^.^

9 comments:

Eena Arrina said...

aku n kakak aku 3 tahun beza..tapi cmni laqh keadaannye :P hihi

Eein Azryn said...

bestkan ada adik beradik yang rapat. huhu. jeles jeles. T__T

Lya Dania said...

Eena Arrina: owh..samelah kite.biaselah pompuan..mmng slalu gado..tapi gado2 syng je tuh~

Lya Dania said...

Eein Azryn : err..xde rapat ngan adik-beradik ke?

LilMissArtician said...

saya ngan adik sy slalu gado =,='

tapi x seteruk cam dulu, sampai main baling2 barang lagi ha.

Lya Dania said...

LilMissArtician : woah!!main baling2 barang?dahsyt2~~~

LilMissArtician said...

maklumlah..adik laki :D

klau adik pompuan, no problem

Lya Dania said...

LilMissArtician : owh..patutlah..adik laky saye ada sowng je..dye pon kcik lagi..so ta bape rapat~

neeruza olen said...

aku sayang sgt kat adik llki aku.. :)